Tahle evropská města vypadají v zimě jako z pohádky

Cestování v zimě po Evropě? Skvělá volba! Čekají vás dech beroucí zážitky i pohledy na místa, která vypadají jako z pohádky. Stačí jen vědět, kam zajet. Vybrali jsme pro vás 7 evropských měst, která v zimních kulisách září snad ještě více než v letních měsících. A jejich návštěvu si užijete!

Tým Umbrella Holiday   |   24. 10. 2018

Tallinn (Estonsko)

V hlavním městě Estonska dýchá pohádková atmosféra snad z každého koutu. Tento přístav na břehu Baltského moře vás doslova přenese do kulis středověku, protože asi dvě třetiny budov z historicky nejcennější části Vanalinn (Staré Město) si zachovaly svůj vzhled. V období adventu určitě zajděte na vánoční trh na Raekoja plats, ochutnejte estonské speciality a zhlédněte některé z pravidelných víkendových představení. Protáhnout nohy si můžete na bruslařské dráze v ulici Harju přímo v centru, odpočinek pak nejdete v malebné kavárně, třeba Chocolaterie Pierre, Bogabott nebo Kehrwjeder. Plánujete-li zůstat více dní, určitě podnikněte výlety za město. Na výběr je toho spousta: od projížděk na spřežení taženým psy husky přes saunu se skokem do ledové vody až po návštěvu zamrzlého vodopádu Jägala, kde vám během dvouhodinové prohlídky naservírují i zimní piknik.

Tallin Estonsko

Estonský Tallin má v zimě obrovské kouzlo

 

Lucern (Švýcarsko)

Kontrast dvou zasněžených hor Pilatus a Rigi s Lucernským jezerem, na kterém švýcarské město Lucern leží, vás ohromí. Kroky vaší nezapomenutelné zimní procházky určitě povedou přes Kapličkový most, nejstarší zakrytý dřevěný most na světě, měřící 170 m, jehož dlouhá střecha je v zimním období romanticky zasněžená. Užijete si určitě i pohled na budovy starého města, pestré a současně malebné. A pokud se budete chtít kochat ještě více, vyšplhejte na zámek Chateau Gütsch, odkud se vám ona zimní pohádka začne vyprávět snad úplně sama. Přijedete-li během adventu, můžete se spolehnout na vánoční trhy, svařené víno, všudypřítomná vánoční světla a další divy, které potěší vaše oči i chutě.

Lucern Švýcarsko

Staré město a Lucernské jezero v záři vánočního osvětlení

 

Salzburg (Rakousko)

Projděte se zasněženými uličkami, kterými před více než 250 lety chodil samotný Mozart, a třeba navštivte i jeho rodný dům. Užijte si hřejivou atmosféru mrazivých dní, dejte si punč, ochutnejte voňavý tyrolský špek, zakuste pražené kaštany, marcipán nebo proslulé Mozartovy koule. Pokud uvažujete nad cestou v době adventu, určitě vás okouzlí všudypřítomné vánoční trhy (nejoblíbenější je Ježíškův trh), které se nejlépe procházejí s hrnkem svařeného vína v ruce. Krásný zážitek vám přinese i návštěva Salzburger Adventsingen, což jsou vánoční vystoupení dětí v kostýmech se zpěvy. Letošní ročník je navíc věnovaný 200. výročí vzniku písně Tichá noc, vstupenky lze zakoupit na konkrétní termíny i on-line. Velkým lákadlem je začátkem prosince i tradiční průvod krampusů a percht, hrůzostrašně vypadajících uřvaných stvoření, která prý mají zahnat zimu a přivolat jaro.

Salzburg Rakousko

Zimní výhled na město a řeku Salici

 

Mnichov (Německo)

Pokud zavítáte do Mnichova v mrazivých měsících, můžete si poblahopřát. Je nádherný a rozhodně potvrzuje pověst německých měst, která jsou v zimě doslova okouzlující! Zasněžené centrum si můžete užít třeba tak, že se připojíte k dalším desítkám místních a vyzkoušíte si curling přímo na zamrzlém kanále před zámkem Nymphenburg. Jsou vítáni začátečníci i pokročilí! Chladné dny lákají také k návštěvě místních krytých bazénů a saun, nadchnou vás rozhodně Müller'sche Volksbad, lázně ve stylu art nouveau. V době adventu kromě tradičních trhů můžete zkusit i speciální tramvaj, která vás proveze kolem pamětihodností, nabídne svařené víno, capartům zase dětský punč a vše doprovodí tradičními koledami. Romantiku v soukromí si zase užijete, pokud vyrazíte na běžky napříč pohádkovou krajinou mnichovských předměstí. Anebo vyrazte do zoo Tierpark Hellabrunn, budete překvapeni, kolik místních zvířecích obyvatel vám bude rádo dělat společnost.

Mnichov Německo

Částečně zamrzlý kanál před zámkem Nymphenburg

 

Budapešť (Maďarsko)

Čím vás potěší zimní Budapešť? Kromě klasické procházky nejkrásnější ulicí Vaci, která vás zavede až na tradiční vánoční trhy před Bazilikou svatého Štěpána, s horkou medovinou a pečenými kaštany v ruce můžete zkusit třeba bruslení na městském kluzišti s nádhernou kulisou hradu Vajdahunyad Castle v pozadí. Zahnat lezavou zimu můžete v množství místních lázní (velké jsou Gellért nebo Széchenyi), doporučujeme ale i Veli Bej, nejstarší turecké lázně v Budapešti, které jsou sice menší, ale o to intimnější atmosféru vám nabídnou. Kromě proslulých hospod v dříve opuštěných objektech (známé jako Kerts či ruin pubs) si můžete užít pohodu i v některé z malebných kaváren, tradice některých z nich sahá až do 19. století.

Budapešť Maďarsko

Ledová Dunaj před Országházem, maďarským parlamentem

 

Wroclaw (Polsko)

Možná jste k návštěvě Polska v zimě skeptičtí, ale Wroclaw vás přesvědčí, že předsudky patří stranou – je okouzlující! Tumský ostrov, Staré město, zasněžené střechy i náměstí a k tomu pestrobarevné štíty domů, které v záři večerních světel získávají ještě další romantický rozměr, vás dostanou. Nádherně osvětlené wroclawské nábřeží je jen korunou celé té krásy! Stavte se i v některé z restaurací na smažené pstruhy, prejt nebo tradiční bramborové placky. A co když vás to omrzí? Kromě spousty míst k bruslení najdete ve Wroclawi i množství menších kopečků ideálních k bobování s dětmi, zkusit to můžete třeba ve Stanisław Tołpa parku nebo na Guerilla Hill.

Wroclaw Polsko

Pestrobarevné štíty wroclawských domů

 

Amsterdam (Nizozemsko)

Tmavé zdobené fasády, bílá velká okna a zasněžené střechy. Vypadá snad pohádkové město jinak? Amsterdamu prostě bílá barva každoroční sněhové nadílky sluší. Od listopadu do ledna se navíc město promění ve velkou galerii plnou zářivých světel, kterou si nejvíce užijete z loďky, která vás provede po kanálech. Odpočinout si můžete v některé z útulných kaváren, hospod nebo se zapovídat s přáteli v úžasné atmosféře vánočních trhů, které jsou rozesety po celém městě – někdy tradiční, jindy zase moderní, záleží, kam vás kroky dovedou. A když budete mít štěstí, v obchodech zrovna začnou prodávat koblížky Oliebollen, což se stává pouze jednou za rok, a to během vánočních svátků. Jsou vynikající!

Amsterdam Holandsko

Tradiční holandské domy a můstky přes kanály

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi zažít zimní Evropu? Napište nám!

Přečíst více článků