Error fare. Co to vlastně znamená?

Chcete létat levně a vědět, kde a jak vychytat tu nejlevnější letenku? Pak byste si měli zapamatovat výraz Error fare. Jak vzniká, jak se chovat při nákupu a kde hledat?

Tým Umbrella Holiday   |   2. 7. 2018

Error fare je označená, chybně nahraná letenka za velmi nízkou cenu. Jak takový Error fare vlastně vzniká? Máme tu několik možností:

  • Letecké společnosti: jestliže vznikne chyba u letecké společnosti, dostanou se tyto špatně naceněné letenky do globálního distribučního systému, a pak i k samotným prodejcům letenek. Například chybu udělali u Alitalie, kdy nahráli do systému letenky z Budapešti do Soulu a zpět do Mnichova za 4759 Kč. 
  • Chyba vznikne při nahrávání, a pak se rovněž dostane k prodejcům letenek.
  • Chyba vznikne u samotného prodejce. Nedávno například udělal chybu edreams, který prodával letenky z Vídně do Bombaje za 4270 Kč. Letenky byly bez problému proletěny.

 

Jak taková chyba vznikne?

  • Překlepem. Zaměstnanec se při vyplňování překlepne v desetinné čárce, v nule, a na světě je error.
  • Chyba v převodu měn. Ceny za letenky musí být často převedeny do jiných měn, a při tomto procesu může nastat chyba.
  • Chyba systému při skladbě ceny za letenku. Cena letenky se skládá z několik položek (palivový příplatek, letištní poplatky a další), a občas se stává, že vypadne z této ceny palivový příplatek, což ve většině případů dělá podstatnou část ceny letenky.
  • Úmyslná chyba. Proč? Pomůže to marketingu, zanesení do vyhledávačů atd.
  • Akce s nějakým promokódem, který se dá snadno zneužít.

alt_text_here

Když narazíte na Error fare, můžete letět na super cenu!

Co dělat, když na Error fare narazíte?

V případě opravdu velké chyby, jakou je třeba letenka do New Yorku za 1500 Kč nebo Dubaj s Emirates za 700 Kč, kupujte letenku bez rozmýšlení ihned. Tato nabídka může mít životnost i pouhých 10 až 20 minut. Pokud se jedná o ostatní případy, na rozmýšlení nemáte také moc času. Životnost takovýchto chyb může být v řádu desítek minut až hodin, nepočítejte s tím, že tato chyba bude ještě druhý den k mání.
Vždy takovéto letenky plaťte kartou. Na převod nebo platbu na pobočce zapomeňte (takových, co chtěli ušetřit za poplatek za platbu kartou, už bylo). Pokud zaplatíte kartou, peníze se autorizují na kartě během chvíle a letenka bude moci být vystavena krátce po platbě.
Nikdy nevolejte do letecké společnosti nebo prodejci. Snad byste nechtěli upozornit na chybu.
Vyčkejte na email od letecké společnosti nebo prodejce. Po pár minutách s největší pravděpodobností dostanete e-tickety (email, kde budou uvedená čísla letenek/eticket number, itinerář a PNR kod, se kterým se budete moci přihlásit ke správě). Ale pozor! Letecká společnost vám může zrušit letenky i po tom, co vám pošle e-tickety, nebo i potom, co už vám strhne peníze a od zakoupení uběhne 5–6 dnů. Ano, můžete se hádat, že byla uzavřena smlouva a že ji nesmí zrušit, ale s úspěchem nepočítejte. Berte to jako sport, vyjde to, nebo nevyjde.
Poté, co dostanete etickety, vám nezbývá nic jiného, než čekat. Můžete si rezervovat například hotel, ale jedině se stornem zdarma! Na otázku, jak dlouho bych měli čekat, je těžké odpovědět, ale doporučujeme 7 až 14 dní.

A co dělat v případě, že vám zruší letenky? V případě, že jsou peníze v blokaci, tak se většinou blokace zruší, a vaše peníze se uvolní. Pokud by se peníze strhly, letecká společnost nebo prodejce by vás měli kontaktovat s tím, že peníze posílají zpět. Pokud tak neučiní, kontaktujte společnost nebo prodejce. Jestli se nedočkáte odpovědi nebo se společnost či prodejce bude vymlouvat, řešte to rázně reklamací karetní transakce u vaší banky.

Letenky a vše kolem jsou doslova věda. Při nákupu letenek se nenechte chytit na „hype“, který některé servery kolem levných letenek vytvářejí, a vše si důkladně zvažte. Skutečně se letenka vyplatí, pokud máte odlet z jiného města a návrat také do jiného města, a musíte tudíž připočíst dopravu? Nehledě na počet přestupů, který vám může zkrátit dovolenou, popřípadě ji prodloužit o den navíc?

Přečíst více článků